Hvis du ikke følger så meget med i hvad der foregår på Marvel-fronten, så er her en lille opsummering: Siden i sommer har Marvel kørt et kæmpe crossover-event, kaldet Secret Wars, der i korte træk havde til formål at aflive Ultimate Marvel-universet og føre de mest populære dele af det over i det almindelige Marvel-univers.

(Ja, sådan er det med superheltetegneserier, de er alle en mylderbæ af parallele universer.)

Ultimate-universet startede i sin tid som en suveræn og alternativ genfortælling af mange af Marvels ældste figurers oprindelseshistorier. I gamle, gamle dage, dengang Stan Lee skrev det hele, kunne en superhelt snildt gå fra at være almindelig person til at blive udsat for et eller andet og udvikle superkræfter på én side af en tegneserie. Som regel på første side af første nummer. Seriøst, i The Incredible Hulk #1 når Bruce Banner både at blive bestrålet, hulke løs og indse at han nok helst må spærre sig inde om natten i løbet af én side (og i gamle dage blev Hulk til Hulk om natten, varulve-stil. Det var noget mærkeligt noget).

Og derfor var Ultimate Marvel i starten ret så genialt, fordi forfatterne bag (Brian Michael Bendis især) tog de gamle historier og genskrev dem med alle de virkemidler som 40 års tegneserieerfaring havde udviklet. Det var pænt fedt.

Men Ultimate-universet har kørt lidt i tomgang de seneste år. Undervejs har det også virkelig skiftet retning i forhold til det almindelige Marvel-univers (også kaldet 616, because of reasons). For eksempel har Dr. Doom robot-gedeben, og Reed Richards er på et eller andet tidspunkt blevet superskurk i stedet for at stå i spidsen for Fantastic Four.

Men midt i Ultimate-derouten var der et kæmpe lyspunkt: Miles Morales, den nye Ultimate Spider-Man. Ser du, Bendis og kompagni besluttede på et tidspunkt, at Ultimate-udgaven af Peter Parker skulle dø. Så han blev aflivet, og Miles Morales – en 14-årig knægt hvis far er sort og mor er hispanic – trådte i hans sko efter at være blevet bidt af endnu en genmodificeret edderkop.

den nye, sort-og-rødklædte Spider-Man har været en af de mest forfriskende, gribende og livlige serier, Marvel længe har begået.

Det gav selvfølgelig lidt ramaskrig og anklager om påtaget politisk korrekthed fra internettets mere usympatiske afkroge, at Spider-Man nu pludselig var neger!?! – men hvad vigtigere er, så er hele rækken af Miles Morales-centrerede udgivelser decideret fantastisk. Fra Ultimate Comics: Spider-Man over Cataclysm til Miles Morales: Ultimate Spider-Man, så har den nye, sort-og-rødklædte Spider-Man været en af de mest forfriskende, gribende og livlige serier, Marvel længe har begået. Jeg tror sgu endda at jeg kneb en tåre eller to undervejs (men jeg skal også blank indrømme at jeg er et værre bløddyr).

Og nu hvor Secret Wars endelig (med flere måneders forsinkelse) er blevet afsluttet og Ultimate-universet er lagt permanent i graven, så kan Miles Morales begynde sine eventyr som del af 616-universet. Og det sker i en ny serie, der ganske enkelt hedder Spider-Man. Første nummer udkommer 3. februar.

(Og hvis du studser over navnet, så husk at den almindelige 616 Spider-Man, altså den originale Peter Parker, har sit liv i en serie der hedder The Amazing Spider-Man).

Miles Morales er tilsyneladende den eneste (eller i hvert fald ganske få), der har overlevet fra Ultimate-universets undergang. Det ærgrer mig egentlig lidt, for jeg synes Ultimate-udgaven af Spider-Woman var ret fantastisk, i hvert fald på baggrund af hendes optrædener i Miles Morales-serierne. Så hende kommer jeg til at savne. Oh well.

Vil du gerne læse Miles Morales-serien (og tro mig, det vil du), så ligger hele lårtet på Marvel Unlimited. Jeg kommer til at skrive en længere artikel om hvad MU er på et senere tidspunkt, men kort sagt er det Netflix for Marvel-tegneserier. God fornøjelse!

Der er ikke flere tekster