Jeg kommer, med tiden, til at snakke forfærdeligt meget om tegneserier her på siden. Jeg går for eksempel og brygger på guides og anbefalinger af ting som Batman, Daredevil, Ms. Marvel og meget andet. Men den slags nytter jo ikke rigtig noget, hvis ikke du, højt ærede læser, kan få fat på de pågældende tegneserier.

Og man kan selvfølgelig begive sig ned til Fantask eller Faraos Cigarer i håb om at de har dem på hylderne, men der er en meget lettere løsning. Tegneserieforlagene har nemlig om nogen taget den digitale tidsalder til sig, og det betyder at alt hvad hjertet kan begære kun er et par klik væk – i hvert fald hvis det er udgivet på engelsk.

Comixology

Der findes flere forskellige digitale platforme for tegneserier, og mange forlag har også deres egne digitale butikker, men der er reelt kun ét navn du behøver at kende: Comixology. Comixology er omtrent for tegneserier hvad iTunes er for musik. Alle de store forlag er repræsenteret, såsom Marvel, DC, Dark Horse, Image-Skybound (dem med The Walking Dead) m.fl., og her er også et væld af de mindre. I skrivende stund er mere end 160 forlag på butikken.

Alle udgivelser rammer Comixology samme dag som de lander i butikkerne, og priserne er rimelige. Nye udgivelser koster som regel omkring €3,50, og falder ofte til €1 efter noget tid. Bagkataloget strækker sig mange år tilbage, for nogle serier så langt tilbage som 2000.

Men lige så vigtig som udvalget er selve læseoplevelsen. Comixology understøtter alle de gængse platforme, og det absolut bedste format at læse digitale tegneserier på er en tablet af en art. Android eller iPad er sådan set underordnet (omend det er værd at nævne, at man kan købe nye tegneserier direkte i Comixologys Android-app, mens man skal forbi deres webside hvis man er på iOS). Alle ens køb bliver gemt i Skyen™, så man kan downloade, slette og gen-downloade efter behov. Det går også snildt an at læse i browseren på sin laptop eller desktop-maskine.

Et af Comixologys store trækplastre er deres såkaldte Guided View. Med det slået til får man kun vist ét billede ad gangen fra hver side, mens resten bliver skåret væk. På den måde undgår man at se eventuelle overraskelser i bunden af en side, før man har læst sig vej til den. Det er en funktion, der deler vandene, men personligt elsker jeg den.

Det er Comixologys teknik, der driver både Marvel og DC Universes egne digitale butikker, men man kan lige så godt holde det hele samlet ét sted. Comixology er kort sagt alt hvad man behøver. Er man Marvel-fan, har de dog et alternativ, der også er seriøst værd at kigge på.

Marvel Unlimited

Hvis Comixology er tegneseriernes svar på iTunes, så er Marvel Unlimited det tætteste man kommer på Spotify. Som navnet antyder, dækker tjenesten kun Marvels udgivelser – men til gengæld byder den også på noget nær hele deres bagkatalog. Unlimited indeholder i skrivende stund mere end 17.000 udgivelser, og dem får man ubegrænset adgang til for $9,99 om måneden.

Der er selvfølgelig et par detaljer med småt: For det første bliver nye udgivelser først tilføjet til Marvel Unlimited et halvt år efter de er landet i butikkerne og Comixology. For det andet kan man kun gemme op til 12 udgivelser til offline-læsning på sin tablet eller anden mobile enhed ad gangen. Men har man internetadgang, er det hele tilgængeligt. Og modsat fx Netflix er der ikke noget fis med regionsbegrænsninger.

Ligesom Comixology har Marvel Unlimited også Guided View. Sidst jeg brugte MU var deres app ikke helt så solid og brugervenlig som Comixologys, og det samme gjaldt for deres weblæser. Men prisen taget i betragtning, så er det bestemt til at leve med. Kan du lide Marvel, er de $9,99 om måneden usædvanligt godt givet ud.

Alle tegneserier, jeg omtaler her på siden, kan findes på mindst én af de to tjenester. God fornøjelse!

Der er ikke flere tekster