Har du set Star Wars: The Force Awakens, så har du også mødt BB-8 – den lille, runde droide der spiller en ret væsentlig rolle i filmen. BB-8 består af en stor boldmed et mindre, halvkugleformet hoved ovenpå, og den bevæger sig ved at rulle bolden mens hovedet forbliver stationært.

Den BB-8 man ser i filmen er skabt med en kombination af adskillige animatronics og en smule CGI, men ideen om en droide, der essentielt bare er en bold, er ikke fri fantasi. Det viste Lucasfilm, da en speciallavet BB-8 rullede ud på scenen til Star Wars Celebration sidste år. Og det viser selskabet Sphero med deres legetøjsudgave af BB-8 – som i skrivende stund ruller rundt på mit stuegulv og patruljerer.

Sphero-udgaven af BB-8 er lidt større end en tennisbold. Den er drevet af en magisk kombination af elmotorer, magneter, gyroskop og en tung vægt i bunden, der alt sammen gør at den holder sig nogenlunde oprejst og har hovedet på plads, når den kører rundt.

Man styrer BB-8 med sin mobil eller tablet. Alt hvad der kræves er en bluetooth-forbindelse, og man behøver ikke rode med parring eller lignende. Man skal blot starte app’en og holde sin telefon nogenlunde tæt på BB-8, så sker resten af sig selv. Nogle gange tager det et par forsøg, men det ender som regel med at virke.

Styringen er simpel. Man har et virtuelt joystick på skærmen til at bestemme hvilken retning BB-8 skal køre i, og der er også en knap til at rotere ham om egen akse. Når man bruger den, tænder der et fint lille blåt lys på indersiden af BB-8, så man kan se hvilken vej han vender relativt til joysticket.

BB-8 med ladestation og legomand

BB-8 chiller på sofabordet sammen med en Lego-mand (sælges separat)

Udover selv at styre BB-8 kan man også sætte ham til at patruljere – hvilket vil sige at han kører nogenlunde tilfældigt rundt på ens gulv. Når han ramler ind i noget stopper han selvfølgelig op, tænker sig lidt om, og kører i en ny retning. Imens laver app’en passende BB-8-lyde, og man trykke sig til et lille kort over hans bevægelser og andre statistikker.

Det minder lidt om en Roomba der har drukket. BB-8 er nemlig så lille, og trods vægten i bunden så let, at han svajer og gynger temmelig meget, når han bevæger sig. Derfor er han langt fra lige så elegant som sit modstykke i filmen, men de store bevægelser er en del af charmen. Sammen med de jævnlige bleep-bloop-lyde fra app’en, får det næsten BB-8 til at virke levende. Hvilket vist også fremgår af at jeg temmelig konsekvent har kaldt den en “han” gennem denne tekst.

BB-8 har angiveligt batteritid til cirka en times brug. Opladning foregår via induktion med den tilhørende basestation. Der er ingen AC-adapter med, men den skal bare tilsluttes en almindelig mobil-lader, så ruller det (pun intended).

Endeligt kan man også optage små videobeskeder som BB-8 kan “vise” – hvilket vil sige at de bliver vist på ens mobilskærm som augmented reality ved hjælp af telefonens kamera. Det virker lidt som en ubrugelig gimmick i mine øjne.

Sphero BB-8 er et hyggeligt lille stykke legetøj, uanset om man selv styrer ham eller lader ham tumle rundt på egen hånd. Jeg har set den til omkring 1400 kroner i danske online-butikker, hvilket er liiiige lovlig pebret i min optik (den går til cirka 1000 kroner i USA). Men sød og sjov, det er den. Støvsug eventuelt inden du tager ham i brug, for han er lidt af en støvmagnet.

Der er ikke flere tekster