Siden Netflix-serien Daredevil havde premiere sidste år, har Marvels Man with no fear fået sig et velfortjent mainstream-gennembrud. Endelig, fristes man til at sige. For med frygt for at lyde lige lovligt hipster-agtig, så er vi jo nogen, der længe har vidst at Daredevil er en af Marvels bedste figurer.

Men du er tilgivet, hvis du aldrig havde skænket Daredevil en tanke før Netflix-serien. Figurer som Spider-Man og X-Men har haft meget bredere appel, og det eneste andet væsen Daredevil har gjort sig i den brede offentlighed, er den rædderlige film med Ben Affleck i hovedrollen fra 2003. Den skal man helst bare glemme, for den var så ringe at den sikkert har slukket manges interesse i den blinde superhelt.

I anledning af at anden sæson af Netflix-serien har premiere næste måned, kommer her en anbefaling til dig, der vil tage hul på Daredevil-tegneserien.

Hvis vi skal tale om Daredevil, er vi også nødt til at tale om Brian Michael Bendis. I dag er han en af Marvels mest produktive forfattere, der har fingrene med i snart sagt hvad som helst, fra forlagets mest populære serier til de store event-udgivelser, tv-serier og computerspil.

Bendis blev hyret af Marvel i 2000, og fik til opgave at skrive Ultimate Spider-Man, og dermed også starte hele deres Ultimate-univers op. Kort sagt var Ultimate tænkt som en ny, alternativ serie, der skulle genfortælle mange af Marvels mest populære heltes historier. Bendis tog den 11 sider lange oprindelseshistorie fra den første Spider-Man udgivelse og skrev den om til en syv numre lang fortælling. Ultimate Spider-Man blev en øjeblikkelig bestseller, og overgik mere etablerede serier som The Amazing Spider-Man i salgstal flere gange.

Bendis’ turnus på Daredevil endte med at vare fem år, og bliver generelt betragtet som det bedste stræk, serien har haft.

Sådan en succes skulle selvfølgelig belønnes, og derfor fik Bendis overdraget nøglerne til Daredevil i 2001. Hans turnus på serien endte med at vare fem år, og bliver generelt betragtet som det bedste stræk, serien har haft.

Og det er selvfølgelig den turnus, vi skal se på her. Bendis’ Daredevil begyndte med blad #16 i 2001, i en miniserie der hedder Wake Up og løber over fire numre. Egentlig er den ret atypisk, idet at den ikke handler så meget om Daredevil som om journalisten Ben Urich. Han er på sporet af en historie, der involverer sønnen af en tredjerangsskurk som har lukket sig inde i sig selv, uden nogen rigtig kan finde ud af hvorfor. Det er en fin lille historie, hvor Urich kommer ud i lidt af en identitetskrise. Men det, der for alvor gør den værd at læse, er tegnestilen.

Wake Up ligner nemlig ikke nogen anden tegneserie jeg har læst. Den blander akvarelfarver, skitser, avisklip, genbrugte tegninger og komplette stilbrud. Resultatet er til tider drømmeagtigt, andre gange Ralph Steadman-psykedelisk, og hele tiden unikt.

Daredevil - Wake Up

Efter sidste nummer af Wake Up havde Bendis en kort pause fra Daredevil, inden han for alvor tog fat igen med #26 – og som sagt skrev serien de næste fem år. Kingpin, Daredevils ærkefjende, har mistet synet tidligere i serien, og det har stille og roligt ført til, at han mister sit jerngreb om Hell’s Kitchens underverden. Kingpin bliver forrådt af sine egne, og pludselig er markedet for stoffer, afpresning og alskens anden kriminalitet fuldstændig åbent. Gamle, etablerede spilleregler ryger også ud af vinduet, og derfor er både Daredevil og hans civile alias, Matt Murdoch, jaget vildt i endnu højere grad end de plejer at være.

Der sker virkelig meget i løbet af Bendis’ Daredevil-forfatterskab, og jeg vil ikke spolere de de større øjeblikke her. I stedet vil jeg bare sige, at når du først er kommet i gang, får du nok svært ved at lægge den fra dig.

Tegnestilen i Daredevil skal også have et par ord med på vejen. For selvom de efterfølgende numre langt fra er lige så eksperimenterende som Wake Up, så har de stadig en meget anderledes streg. Baggrundene er beskidte og grumsede, omgivelserne er mørke, og personerne er ofte kastet i skygge og deres ansigter fyldt med hårde træk. Ofte ligner det fotos, der er tegnet over, og det giver serien et spændende udtryk, der føles realistisk og karikeret på samme tid.

Daredevil

Vil du læse Daredevil, så er Marvel Unlimited klart den letteste og billigste måde at komme i gang. Daredevil har kørt nogenlunde uafbrudt siden 1964, så der er virkelig mange søgeresultater i Marvel Unlimited, når man søger efter titlen. Du finder de nævnte numre ved at gå efter den serie, der hedder Daredevil (1998 – 2011), vælger Brian Michael Bendis på forfatterlisten, og sorterer med ældste først. God fornøjelse!

Der er ikke flere tekster