Hvem er den kedeligste Avenger i Marvel-filmene? For de flestes vedkommende er svaret nok Hawkeye. Han laver ikke meget andet end at være sidekick til Black Widow, skumle, adlyde ordre og generelt bare være stoisk og militærdisciplin-agtig*.

Og det er en skam. For hvem er den sejeste Avenger i tegneserierne? Det er Hawkeye. Eller Hawkguy, som han let drillende bliver kaldt. Og det skyldes ene og alene det fuldstændig fantastiske toårige run, forfatteren Matt Fraction havde på serien Hawkeye.

Hawkeye havde ikke haft sin egen selvstændige serie siden 2004, men i kølvandet på The Avengers og den første bølge af MCU-film besluttede Marvel at figuren skulle i rampelyset igen. Opgaven faldt til Fraction og tegneren David Aja, og sammen skabte de noget magisk.

Hawkeye er en Avenger, men serien Hawkeye handler om det han laver, når han ikke er på Avenger-arbejde. Det er en genial præmis. For i modsætning til alle hans superheltekollegaer er Hawkguy en ret gennemsnitlig fyr der tilfældigvis har et flot kæbeparti og er verdens bedste bueskytte.

Hawkeye - Okay, this looks bad

Derfor er der ingen superskurke, rumvæsener eller invaderende dæmoner i Hawkeye. I stedet er der russiske mafiatyper i smagløse træningssæt, bolighajer, naboer uden tv-signal, femme fatales med blærede biler, og Pizza Dog, den sejeste hund i nogen tegneserie (med mulig undtagelse af Cosmo the Dog).

Hawkguy er lidt en bums. Han er rodløs og et rodehoved. Damebedårer på godt og ondt. Og plaget af en samvittighed der som regel ender med at få ham til at gøre hvad der er rigtigt. Selvom det tit er særdeles svært at se hvad det “rigtige” egentlig er.

Med andre ord jokker Hawkguy ofte i spinaten. Der er en løbende vits i Hawkeye, hvor stort set hvert eneste nummer starter med ordene “Okay. This looks bad,” hvilket oftest er en heftig underdrivelse. Og Hawkguy får mindst lige så mange bank som han deler ud.

Hans totale mangel på superkræfter og nogle gange tvivlsomme moralske kompas er blandt de ting, der gør Hawkeye så fantastisk. Den handler om (en superhelts) hverdagsproblemer. At redde beboerne i hans bygning fra at blive smidt ud af en grisk udlejer er blandt de største sejre, Hawkguy opnår i serien. Det der med at redde verden hører til i andre serier.

Hawkeye - It's okay, I'm an avenger!

Og så er Hawkeye mest af alt fantastisk sjov. Fraction har en formidabel sans for komisk timing, der skinner igennem uanset hvilken af seriens mange tegnere, der fører pennen. David Aja er seriens “faste” tegner, selvom der var mange andre inde over i løbet af dens tid. Men de numre hvor de to arbejder sammen er blandt de sjoveste, fordi Aja fanger Fractions ideer så perfekt. Tag for eksempel Hawkeye #11, der udelukkende er fortalt fra Pizza Dogs perspektiv.

Det blev til i alt 24 numre af Hawkeye, før Matt Fraction slap tøjlerne. Serien havde desværre været plaget af forsinkelser og andre produktionsproblemer, i en grad så det første nummer af den næste All New Hawkeye nåede at udkomme, inden Fractions Hawkeye var færdig. Men den var forrygende mens den varede, og jeg tør næsten love at du vil få et helt nyt syn på Marvel-filmenes Kedeligste Figur™ efter at have læst den. Ja, jeg vil endda påstå at du er hooked efter første nummer alene.

Find Hawkeye på Marvel Unlimited eller Comixology.

[*] Og ja, jeg ved godt at The Avengers: Age of Ultron gjorde et stort nummer ud af endelig at give Hawkeye lidt tiltrængt uddybning. Men det kom som direkte konsekvens af Hawkeye-tegneseriens popularitet. Sgu.

Der er ikke flere tekster