Den legendariske filminstruktør, skuespiller og stuntmand Jackie Chan får en Oscar til november. Ikke for nogen bestemt film eller rolle. Nej, han får en æres-Oscar som hæder for hans bedrifter gennem hele livet. En lifetime achievement award.

Han har fået flere af den slags priser før, blandt andet ved asiatiske filmfestivaller. MTV gav ham også en lifetime achievement award ved deres Video Music Awards helt tilbage i 1995. Og nu bliver han altså også hædret med en Oscar. Det er fannerme på tide.

For Jackie Chan er en levende legende. Han har medvirket i over 100 film, og er måske den dygtigste stuntinstruktør, der nogensinde har lavet kungfu-film. Quentin Tarantino kaldte ham “en af de bedste instruktører, verden har set, og en af de bedste fysiske komikere der har været siden der kom lyd på film” ved førnævnte MTV-pris.

Men hvis du ikke er filmnørd, er der en meget reel risiko for at du kun kender ham fra hans Hollywood-film som Rush Hour-serien, Shanghai Noon og The Tuxedo. Det er en skam, for hans arbejde i Hollywood når ikke hans Hong Kong-film til sokkeholderne.

Årsagen bliver forklaret i denne fornemme video, der også gennemgår nøjagtigt hvad der gør Jackie Chan til en legende. Den fortæller det meget tydeligere end jeg kan. Kort sagt formår han at kombinere action, stunts og komik fuldstændig flydende og sømløst. Noget Hollywood kunne lære meget af.

Når Jackie Chan slås, lægger han som regel ud med at få bank. Virkelig mange bank. Som regel er han i groft undertal, og ryger i gulvet igen og igen indtil han på magisk vis får vendt slåskampen. Som regel via opfindsom brug af rekvisitter og omgivelser. Alt fra bænke og stole til ski, krykker og håndklæder.

Og så er Jackie Chans stunts ægte. Det du ser på skærmen er som regel også det, han gjorde i virkeligheden, da de optog scenen. Af samme grund får rulleteksterne til hans film ofte selskab af en blooper-reel, der viser hvordan han og andre kommer til skade, når stuntsne kikser.

Hvad skal man så se med Jackie Chan?

Jeg kan ikke påstå at være Jackie Chan-connoisseur. Hans Hong Kong-film er ikke særlig godt repræsenteret hverken på streaming-tjenester eller i tv-oversigten. Det er mange år siden TV2 Zulu sidst kørte en Jackie Chan-kavalkade. Men selvom Netflix’ Jackie Chan-udvalg er tyndt, så er der i skrivende stund to film på tjenesten, du bør unde dig selv at se.

Den første er The Legend of Drunken Master. Den bliver generelt betragtet som en af hans aller bedste. Den foregår i Kina i starten af det 20. århundrede, og handler mest om at nogle lede engelske kolonister prøver at stikke af med en masse kinesiske kulturskatte. Plottet er ikke så vigtigt – det vigtige er at Jackie Chan spiller en mester i drunken master-kungfu. For når han først får et par flasker indenbords, så går det eddermame vildt for sig.

Den anden er Rumble in the Bronx. Tag ikke fejl af navnet, det er i høj grad en Hong Kong-film selvom den foregår i New York. Rumble in the Bronx blev Jackie Chans store gennembrud til det amerikanske marked, og med god grund. Actionscenerne er forrygende, og blandt højdepunkterne er en scene hvor han tæsker en flok bandemedlemmer med køleskabe. Det skal ses.

Og nu lyder det måske som om man kun bør se Jackie Chan-film fordi han er god til at give og få bank. Men både The Legend of Drunken Master og Rumble in the Bronx er oprigtigt gode film. Hæsblæsende og afsindigt morsomme – for man skal huske på, at Jackie Chans talent for komik er mindst lige så stort som hans talent for at give tæsk.

Så gør dig selv en tjeneste, og se noget klassisk Jackie Chan næste gang du keder dig. Manden er en legende. Han burde have fået en Oscar for længe siden.

Der er ikke flere tekster