På torsdag har den 20. sæson af South Park premiere på Comedy Central. I 20 år har Cartman, Stan, Kyle og Kenny bandet og svoret som havnearbejdere. Det gør South Park til den næst-længst kørende animationsserie nogensinde, kun overgået af The Simpsons.

Men modsat The Simpson, der kører på 27. år, har South Park aldrig mistet pusten. Tværtimod. Serien er bare blevet bedre og bedre, i en grad så sidste års sæson måske er seriens bedste til dato. The Simpsons føles som en dårlig efterligning af seriens storhedstid. Derimod har South Park aldrig været mere vital.

Og fordi jeg knuselsker South Park, skal vi have et par ord eller 800 i anledning af seriens 20 års jubilæum. Vi slutter af med en liste over mine yndlingsafsnit, som indrømmet er blevet ret langt. Men der er fannerme også meget godt at vælge mellem.

Fra pruttejokes til satire

Da South Park oprindeligt havde premiere tilbage i 1997, var der ingen tv-kanaler herhjemme der viste den. Alligevel fik serien hurtigt kultstatus takket være flittig piratkopiering på internettet. Dengang var man helt i front på teknologiens udvikling hvis man havde en ISDN-linje med svimlende 64 kbit/s download. Blandt mine venner blev serien delt i RealVideo-formatet, et usselt videoformat som de fleste af hos lykkeligt har glemt. Os, der kendte joken, smed håndtegn til hinanden på gymnasiegangene og sagde “westsiiiIIiide” med henvisning til afsnittet Cartman’s Mom is a Dirty Slut.

I starten gik South Park mest af alt efter chokværdi og laveste fællesnævner. Censorernes beep-knap blev brugt flittigt, fordi ordet “fuck” optrådte i næsten hver scene. Der blev lavet mange jokes på bekostning af bonderøve og kendte. Jesus boede i South Park. Juleafsnittet handlede om en talende lort. Og så videre, og så videre. Det var egentlig ret umodent.

Men der skete noget i seriens femte år, hovedsageligt koncentreret om to afsnit. Scott Tenorman Must Die markerede et skift i Eric Cartmans personlighed, så han gik fra at være forkælet møgunge til at være nederdrægtigt, ondskabsfuldt geni (der stadig var en forkælet møgunge). Det åbnede en helt ny retning for serien, for i rollen som instigator og folkeforfører er Cartman måske en af de bedste figurer, der nogensinde har optrådt på en tv-skærm.

Og hvis der skulle herske nogen tvivl, så blev den nye retning slået endegyldigt fast i afsnittet Kenny Dies. Her gjorde serien op med den nu fem år gamle joke om at Kenny blev slået ihjel i hvert afsnit. Kenny får kræft og er døende, hvilket serien behandler med komplet alvor (eller, så alvorlig som South Park nu kan være). Imens øjner Cartman en chance for at udnytte Kennys sygdom til at blive rig på at sælge aborterede fostre til stamcelleforskning. Et emne der på det tidspunkt var højaktuelt i den amerikanske politiske debat.

Sæson 19: PC Principal og sammenhængende historier

Siden da er det gået slag i slag for South Park. Serien er kun blevet bedre, med mange højdepunkter undervejs. I dens attende år begyndte skaberne, Matt Stone og Trey Parker, at lege med sammenhængende kontinuitet. Begivenheder i ét afsnit blev refereret og havde konsekvenser i et senere afsnit. Forbindelsen var løs, men den var der.

Den tendens fortsatte i sæson 19 – hvor South Park for første gang bød på en overordnet, sammenhængende historie, der binder hele sæsonen sammen. South Park Elementary får ny inspektør. En aggressiv dudebro der dyrker social retfærdighed og gerne giver folk tæsk hvis de diskriminerer minoriteter. Det bliver startskuddet på et væld af forandringer i byen. Og derfra tager South Park emner som gentrificering, safe space-bølgen, clickbait, online-anmeldere, Caitlyn Jenner, mediernes annoncekrise, Donald Trumps præsidentkandidatur (personificeret i den ultra-hadske Mr. Garrison) og meget andet.

South Park har før flirtet med sammenhængende fortællinger i form a dobbelt- og tredobbeltafsnit, men slet ikke i samme grad som her. Der er så meget liv i den retning, South Park har fundet, at 19. sæson er seriens bedste hidtil. Hvilket fandme vildt gået, når den har kørt siden 1997.

Man kan med rette kritisere South Park for nogle gange at være reaktionær og bagstræbende i sin satire. Nuancerne går tabt i jagten på jokes, og skabernes politiske ståsted skinner igennem. Se fx seriens behandling af Al Gore og fremstilling af global opvarmning som et fantasifoster. Og taget i betragtning hvordan South Park behandler safe space-bølgen, er det ironisk at serien på nogle måder fungerer som skabernes eget safe space, hvor de kan grine af holdninger, de ikke kan lide, uden nogen kan svare igen.

Ikke desto mindre rammer South Park plet oftere end den skyder forbi. Og selvom vi reelt ikke ved en skid om hvad 20. sæson vil byde på (andet end at PC Principal vist er kommet for at blive, og at Mr. Garrison fortsætter sin præsidentvalgkamp), så sidder jeg klar på torsdag til premiereafsnittet. For South Park har sat sig solidt på tronen som den bedste animationsserie, hvis ikke nogensinde, så i hvert fald på tv lige nu.

Dimension X’s guide til de bedste afsnit af South Park

Den her liste bliver lang. Den tæller over 50 afsnit, hvilket i runde tal er omtrent en femtedel af alle de South Park-afsnit, der er lavet. Men der er simpelthen så meget guld, at det ikke giver mening at koge det ned til en top 10 eller top 20.

Gamle afsnit – hvilket lige nu vil sige alt fra sæson 1 til 19 – kan ses gratis på South Park Studios. Listen nedenfor er kronologisk, sorteret efter sæson og episodenummer. Overskrifterne linker direkte til de enkelte afsnit på South Park Studios.

S6E07: The Simpsons Already Did It

Butters’ superskurke-alterego, Professor Chaos, oplever en kreativ krise. Han kan nemlig ikke finde på en ond plan, som The Simpsons ikke har fundet på først. Samtidigt er resten af afsnittets plot planket fra et Halloween-afsnit af The Simpsons.

S6E10: Bebe’s Boobs Destroy Society

En af pigerne fra klassen får bryster. Og derfor har drengene svært ved at styre deres hormoner.

S7E02: Krazy Kripples

Christoffer Reeve kommer til byen, og Jimmy bliver misundelig på al den opmærksomhed den kendte skuespiller får. Derfor laver han sammen med Timmy en gruppe for folk, der er født med handicap, kaldet “the Crips”. Men han ved ikke at der findes en voldelig gadebande med samme navn.

S7E05: Fat Butt and Pancake Head

Cartman maler et ansigt på sin hånd og laver en heftigt fordomsfuld parodi på Jennifer Lopez. Håndfiguren går rent ind hos både pladeselskaber og Ben Affleck, mens den rigtige Lopez er rasende.

S7E09: Christian Hard Rock

Cartman indgår et væddemål med Kyle: De laver hver deres band og ser hvem der først sælger platin. Mens Kyles band går i strejke over piratkopiering, øjner Cartman et marked inden for kristen rock.

S8E04: The Passion of the Jew

Kyle, der er jøde, gennemgår en massiv identitetskrise efter at have set The Passion of the Christ. Cartman elsker derimod filmen, og ser den som startskuddet til sin egen Endlösung. Stan og Kenny synes den er noget lort, og vil have deres penge tilbage fra Mel Gibson.

S8E05: You Got F’d in the A

Stan har fået røvfuld i en dansebattle, og prøver nu at samle sit eget dansecrew for at tage revanche.

South Park - Awesom-o

S8E02: AWESOM-O

Cartman klæder sig ud som robot for at tage pis på Butters. Men Butters ligger inde med et pinligt videobånd af Cartman, så han må blive i robot-rollen mens han prøver at finde båndet.

S9E09: Marjorine

Klassens piger har en maskine, der kan spå om fremtiden. Den vil drengene have fat i. Derfor klæder de Butters ud som pige og sender ham på infiltrationsopgave.

S9E13: Free Willzyx

To Sea World-ansatte keder sig, og bilder derfor drengene ind at forlystelsesparkens spækhugger i virkeligheden er et talende rumvæsen fra månen. Drengene kidnapper spækhuggeren i et storstilet forsøg på at hjælpe den “hjem”.

Næste del af listen bliver lang. For sæson 10 af South Park er en regulær hitparade. Og jeg har ikke engang taget World of Warcraft-afsnittet med.

S10E03, S10E04: Cartoon Wars Part I og Cartoon Wars Part II

South Park kigger på Mohammed-krisen. USA går i nødberedskab, da folkene bag Family Guy bekendtgør at de vil vise Mohammed i et kommende afsnit. Cartman går i krig, da han hader Family Guy som pesten og ser det som en chance for at få nedlagt serien for evigt.

S10E05: A Million Little Fibers

Det her er uden tvivl et af de mest åndssvage afsnit af South Park nogensinde, men jeg elsker det. Det talende, hashrygende håndklæde lyver så det driver i sin selvbiografi og bliver forfatterstjerne. Imens er Oprah Winfreys kusse træt af ikke at få nok opmærksomhed, og indleder en kampagne der skal lukke for hendes talkshow. Ja, Oprah Winfreys kusse har åbenbart bevidsthed og kan tale.

S10E07: Tsst

Cartmans mor indser at hendes søn er komplet uopdragen og ustyrlig. Derfor hyrer hun en hundetræner til at rette ham ind. Et af de bedste og mest rammende Cartman-afsnit.

S10E10: Miss Teacher Bangs a Boy

En lærer indleder et seksuelt forhold til Kyles lillebror, Ike. Men fordi Ike er en dreng, synes de fleste bare at det er nice at han boller med en kvindelig lærer. Cartman tager rollen som hallway monitor alt, alt for seriøst.

s10e12, s10e13: Go God Go og Go God Go XII

Ateister og religiøse kommer i heftigt slagsmål om hvorvidt byens skole må undervise i evolutionslære. Imens har Cartman overordentligt svært ved at vente på at Nintendo Wii kommer i butikkerne. Derfor lader han sig fryse ned for at springe ventetiden over. Men i stedet vågner han i en fjern fremtid, hvor ateisterne har vundet.

S10E14: Stanley’s Cup

Stan bliver idømt samfundstjeneste, og er tvunget til at træne et lilleput-ishockeyhold. Afsnittet er en strakt langefinger til et væld af røvsyge feel good-film.

south park - apologies to jesse jackson

S11E01: With Apologies to Jesse Jackson

Af alle South Park-afsnit er dette min absolutte favorit. Randy siger “nigger” i direkte tv, og bliver derefter landskendt som “that nigger guy”. Imens prøver Stan at overbevise skolens sorte dreng, Token, om hvorfor han ikke skal være fornærmet over Randys sprogbrug. Afsnittet er stadig højaktuelt i lyset af Søren Espersens insisteren på at bruge ordet “neger” herhjemme.

S11E02: Cartman Sucks

Cartman snyder Butters til at tage hans diller i munden. Det opdager Butters’ ultrareligiøse forældre, der tror han er homoseksuel. Derfor sender de Butters på opdragelseslejr, så han kan blive hetero igen.

S11E08: Le Petit Tourette

Cartman opdager Tourettes Syndrom. Det skal selvfølgelig udnyttes til at bande alt det han vil, uden nogen kan skælde ham ud. Men der viser sig at være utilsigtede konsekvenser ved at tale uden filter…

S11E09: More Crap

Randy laver en kæmpe lort. Faktisk er den så stor, at der måske er tale om en ny verdensrekord. Men det vil den tidligere rekordindehaver, U2-forsangeren Bono, ikke finde sig i.

S11E13: Guitar Queer-O

Stan og Kyle spiller Guitar Hero. Og de er ret så gode til det – gode nok til potentielt at blive verdenstjerner. Men rockstjernetilværelsen sætter deres venskab under pres, og snart har Stan fået enorme stjernenykker.

S11E14: The List

Skolens piger har lavet en liste over hvem af drengene, der er lækrest. Da listen bliver offentlig, vender det op og ned på drengenes sociale status. Kyle går i dyb depression, da han står nederst på listen, mens Stan lugter ugler i mosen.

S12E03: Major Boobage

Drengene får nys om at man kan blive høj af at sniffe katteurin. Kenny prøver det, og hallucinerer vildt om metalmusik og lækre patter. Byens forældrer går i panik over den farlige trend og forbyder katte. Men Kyles far, der står i spidsen for katteforbuddet, gemmer på en mørk hemmelighed.

S12E05: Eek, a Penis!

Mrs. Garrison fortryder sin kønsskifteoperation, og får dyrket en ny penis på ryggen af en gensplejset rotte. Mens Garrison er væk, fylder Cartman ind som vikar. Og han gør det så godt, at han bliver sat til at undervise en klasse med svære elever på en ghetto-high school. Derfor opfinder han alteregoet Eric Cartmanez.

South Park - Over Logging

S12E06: Over Logging

Internettet holder op med at virke, og ingen forstår hvorfor. Snart er hele landet på randen af sammenbrud, og mange sætter kurs mod Silicon Valley i håb om at finde internet. Randys afhængighed af online-porno er svær at komme af med.

S12E09: Breast Cancer Show Ever

Endnu et fantastisk Cartman-afsnit. Cartman tager pis på brystkræft, så Wendy truer ham med tæsk. Men Cartman vil gå ufatteligt langt for at undgå en fair fight.

S13E01: The Ring

Kenny har fået en kæreste, og hendes tissekone kilder når hun ser The Jonas Brothers. Derfor lægger Kenny en plan, så han kan få fedtet rotten. Men Jonas Brothers giver kæresten og de andre piger i publikum kyskhedsringe. For Disney og Mickey Mouse kan kun sælge sex til mindreårige, hvis de pakker det ind i budskaber om kyskhed og kristne værdier.

S13E04: Eat, Pray, Queef

Drengenes yndlingsprogram, de storpruttende canadiske komikere Terrence & Phillip, bliver erstattet af The Queef Sisters. En kvindelig duo, der prutter ud af fissen. Og det er overhovedet ikke sjovt, for fisseprutter er klamme og vulgære.

S13E09: Butters’ Bottom Bitch

Butters går hen og bliver byens førende alfons, da han opdager at drengene i skolen gerne vil betale for at kysse med piger.

South Park - W.T.F

S13E10: W.T.F

Efter at have været til et wrestling-show starter drengene deres egen wrestling-organisation i baghaven. Men i stedet for fingerede slåskampe handler deres bud på wrestling udelukkende om intriger, konfrontationer og lange monologer. Hvilket får rent ind hos publikum. Det falder dog en idrætslærer for brystet, da han insisterer på at undervise i “rigtig” brydning.

S13E13: Dances with Smurfs

Wendy er blevet valgt som præsident for elevrådet. Men da Cartman scorer tjansen som morgenoplæser på skolens PA-anlæg, træder han i karakter som Rush Limbaugh eller Glenn Beck-agtig højrefløjskommentator, der spreder løgn og misinformation om elevrådspræsidenten.

S14E04: You Have 0 Friends

Facebook går sin sejrsgang gennem skolen. Stan prøver at stå imod, men føler sig i sidste ende tvunget til at oprette sig. Pludselig bliver han suget ind i en Tron-agtig verden, hvor hans Facebook-profil er løbet løbsk. Imens oplever Kyle at han nærmest er blevet paria, efter han er blevet FB-venner med en dreng, der ingen venner har.

S14E11, S14E12, S14E13: Coon 2: Hindsight, Mysterion Rises, Coon vs. Coon & Friends

Drengene leger superhelte, men Cartman bliver kuppet som leder af superheltegruppen. Derfor hidkalder han Cthulu for at få hævn. Imens bliver Kenny bevidst om at han er død og genopstået utallige gange, tilsyneladende uden nogen kan huske det, og vil finde ud af hvorfor. Det kommende computerspil South Park: The Fractured But Whole tager i øvrigt udgangspunkt i drengenes superhelteroller fra disse afsnit.

south park - Human CentiPad

S15E01: Human CentiPad

Kyle opdaterer iTunes uden at læse brugerbetingelserne igennem. Derfor opdager han ikke, at de giver Apple ret til at sy hans mund fast til en anden persons røvhul. Og det gør de, for Steve Jobs har udtænkt et nyt, genialt produkt.

S15E05: Crack Baby Athletic Association

Cartman tjener store penge på at sælge videoer af crack-afhængige spædbørn der jager bolde fyldt med crack. Kyle viser sig at have talent for forretningssiden af foretagenet, men tynges af dårlig samvittighed. For crack-babyerne får ikke del en den store profit.

S15E07, S15E08: You’re Getting Old og Ass Burgers

Stan fylder 10, men fødselsdagsfesten bliver en kort fornøjelse. For alle de ting, han plejede at kunne lide, viser sig nu at være det rene lort. Lægerne diagnosticerer ham fejlagtigt med Aspergers syndom, hvilket Cartman fejlhører som “Ass Burgers”.

S16E02: Cash for Gold

TV-Shop snyder smådemente ældre til at bruge alle deres penge på elendige og værdiløse smykker. Stan kæmper for at hans farfar kan få sine penge tilbage. Cartman, derimod, vil også tjene penge på lortesmykker.

S16E03: Faith Hilling

Drengene memer det bedste de har lært. Men da de finder ud af at deres yndlings-meme, Fiath Hilling, er blevet totalt kikset, går der skår i gruppen. Imens advarer medierne om farene ved at meme, da man risikerer liv, lemmer og togpåkørsler ved at tage de højrisikable fotos.

S16E05: Butterballs

Butters bliver mobbet. Stan stiller sig i spidsen for en antimobbekampagne med virale videoer, men den kommer hurtigt til at handle mere om hans ego end om at hjælpe mobbeofre. Imens viser Butters’ mobber sig at være en helt anden end man skulle tro.

south park - sarcastaball

S16E08: Sarcastaball

Amerikansk fodbold bliver kædet sammen med hjernerystelser. I et anfald af spydig sarkasme får Randy ændret reglerne for skolens football-hold, og den nye sarkastiske udgave af spillet bliver overraskende populær.

S16E11: Going Native

Butters er sur og aggressiv i skolen. Hans forældre fortæller ham, at hans familie ikke er som andre: de stammer fra et fjernt land kaldet “Hawaii”. Som indfødt hawaiianer må han rejse hjem til sit folk og gennemgå et gammelt ritual for at få styr på humøret. (Og joken er selvfølgelig at Butters og hans familie overhovedet ikke er indfødte, de har bare en timeshare-lejlighed.)

S17E02: Informative Murder Porn

South Park vender debatten om børn og voldelige computerspil på hovedet. Alle byens voksne er blevet afhængige af krimiprogrammer om ægtefæller, der myrder hinanden. Af frygt for forældrene slår hinanden ihjel, gemmer børnene de farlige tv-kanaler væk bag spørgsmål om ting, kun børn ved noget om: Minecraft. Men da forældrene begynder at lære om Minecraft, får det uventede konsekvenser.

S17E03: World War Zimmerman

George Zimmerman bliver frikendt for at have dræbt Trayvon Martin, og Cartman frygter det værste: raceoptøjer af apokalyptiske proportioner. Han sætter sig for at redde verden ved at indlede en menneskejagt på Token, skolens sorte dreng.

south park - a song of ass and fire

S17E07, S17E08, S17E09: Black Friday, A Song of Ass and Fire, Titties and Dragons

South Park kombinerer konsolkrig, liverollespil og Game of Thrones i seriens hidtil mest episke trilogi.

S18e02: Gluten Free Ebola

Mr. Mackey er begyndt at spise gluten-frit og snakker om det konstant, til alles irritation. Men gluten viser sig at være dødsensfarligt og får folks pikke til at flyve af. Snart går hele byen i gluten-panik.

S18E03: The Cissy

Cartman udgiver sig for at være transkønnet så han kan få lov at benytte skolens pigetoiletter. Imens kæmper Randy med at holde sit dobbeltliv skjult, da det i virkeligheden er ham der er sangerinden Lorde.

S18E07: Grounded Vindaloop

Virtual reality-bølgen kommer til South Park. Men Oculus Rift viser sig at være så fantastisk, at det bliver svært at skældne virtuel og virkelighed fra hinanden. At al tech support er outsourcet til Indien gør ikke tingene nemmere.

south park - cock magic

S18E08: Cock Magic

En ny og uhyggelig tendens breder sig i South Parks underverden: haner der duellerer i Magic: The Gathering. Med politiet i hælene bliver drengene hvirvlet ind i en skummel verden med hemmelige hane-Magic-kampe i butikskældre. Randy tror derimod “Cock Magic” er noget helt andet.

Sæson 19

Se det hele. Men hvis du har travlt, så koncentrer dig om Stunning And Brave, You’re Not Yelping, Sponsored Content, Truth and Advertising, PC Principal Final Justice

South Park bliver herhjemme vist på Comedy Central. Sæson 20 har dansk premiere på torsdag klokken 22.15. Alle afsnit fra de første 19 sæsoner kan ses på SouthParkStudios.nu.

Der er ikke flere tekster